A Napkenyér és a barna pityókás kenyér az év legjobb péktermékei

 

A GastroPan kiállítást a szakemberek Délkelet Európa legjelentősebb pékipari, cukrászati és vendéglátóipari kiállításaként tartanak számon. A kiállítás második napján, pénteken, március 24-én a GastroPan Versenyek Pék kategóriájának versenyszámai vonzottak még a tegnapinál is több látogatótót, szakmabelit. A legtehetségesebb romániai pékek neveztek be a Pék kategória négy versenyszámára, akik különleges kenyerekkel, péksüteményekkel és csodálatos kenyértésztából készült művészi alkotásokkal érkeztek.

 

A pékipar elismert szakembereiből és szakmai egyesületek vezetőiből álló zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen az idén kivételesen jó termékek születtek. A nap legjobban várt pillanata az „Év Kenyere, amelyet ipari technológiával állítottak elő Romániában” és „Év Kenyere, amely kézműves módon készült Romániában” díjak átadása volt. A legjobb ipari technológiával készült kenyér a Diószegi László által készített barna pityókás kenyér lett, míg a legjobb kézműves kenyérnek a Napkenyér fantázianevet viselő terméket választotta a szakmai zsűri. A Napkenyeret Bocskor István, a Bocskor Pékség pékje készítette.

Az Év Kenyere

Az elmúlt esztendőhöz hasonlóan az „Év Kenyere” versenykategóriában két alkategóriát is díjaztak. Így a gyártási folyamat és a napi termelési mennyiség függvényében kézműves és ipari technológiával készült kenyér alkategóriákban is versenyezhettek. A szakmai zsűri díjazta mind a legjobb ipari, mind a kézműves úton előállított kenyereket.

                A „2017-es Év Kenyere, amelyet ipari technológiával állítottak elő Romániában”

A versenykategóriába olyan ipari pékségeket képviselő versenyzők jelentkezhetnek, akik naponta minimum 300 kg kenyeret állítanak elő. A nyertes alkotást Diószegi László készítette. A győztes barna pityókás kenyér „30%-os kovásszal készült, 112-es lisztet, rozslisztet, 55-ös lisztet és 15% valódi pityókát tartalmaz” – mondta Diószegi László, a nyertes termék készítője.

A versenyszám díjazottai:

I díj: Diószegi László – Madexport Srl, Szentgyörgy

II díj: Alina Soare – Velrom Srl, Târgoviște

III díj: Bocskor István – Bocskor Pékség, Szentmárton

 

foto 006

foto 001

 

                  A 2017-es Év Kenyere, amely kézműves módon készült Romániában

A versenykategóriába olyan kézműves pékségeket képviselő versenyzők jelentkezhetnek, akik naponta maximum 100 kg kenyeret állítanak elő. A legjobb kézműves kenyeret Bocskor István készítette és a Napkenyér fantázianevet viseli. Az alkotás rozslisztet, kenyérlisztet, barnalisztet, teljes kiőrlésű tönkölylisztet, pirított rozslisztet, élesztőt, sót, napraforgómagot, tökmagot, szezámmagot, sárgarépát és vizet tartalmaz.

A versenyszám díjazottai:

I díj: Bocskor István – Brutăria Bocskor, Szentmárton

II díj: Chica Mirabela – Ardelean Adrian Company, Lugos

III díj: Diószegi László – Madexport Srl, Szentgyörgy

foto 004

foto 003

A „Művészi Alkotás Kenyértésztából” versenyszám díjazottai

A pékversenyeken díjazták a legszebb kenyértésztából készült díszmunkákat is. Az idei év tematikája az őszi falusi élet volt. A versenyszám győztes munkáját Farkas Ferenc készítette. Az alkotás az őszi falusi szüretet jelenítette meg, és más őszi zöldségeket és gyümölcsöket.

A versenyszám díjazottai:

I díj: Farkas Ferenc – Madexport, Szentgyörgy

II díj: Geambazu Nicolae Florin – Megasimitis Srl, Konstanca

III díj: Tőkés Tibor – Pâine de Casă Srl, Marosvásárhely

foto 005

foto 002

A legízletesebb péksütemények reggelire

A legfinomabb reggelire szánt sós péksütemény a Bocskor Rozália által készített pityókás pogácsa lett, amely finomlisztet, pityókát, élesztőt, tejfölt, vajat, tojást, sót, cukrot, tökmagot és mákot tartalmaz.

A versenyszám első három helyezettje:

I díj: Bocskor Rozália – Bocskor Pékség, Szentmárton

II díj: Cazacu Elena Ada – Vipp Fashion Srl, Barlád

III díj: Farkas Ferenc – Madexport Srl, Szentgyörgy

Gratulálunk minden versenyzőnek, tehetséges péknek, akik jobbnál jobb kenyereket és péksüteményeket mutattak be a GastroPan Versenyek Pék kategóriájában!

 

 

 

 

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…