2019 legjobb kenyerei: élesztőmentes, rozsos pityókás kenyér és a 10-10 tefflisztes kenyér

A GastroPan kiállítás Délkelet Európa legjelentősebb pékipari, cukrászati és vendéglátóipari szakmai kiállítása. A kiállítás második napján, pénteken, március 29-én a standokon kiállított legújabb megoldásokon és technológiákon kívül a GastroPan Versenyek Pék kategóriájának versenyszámai vonzottak még több látogatót, szakmabelit. Idén ismét a legtehetségesebb pékek neveztek be a Pék kategória négy versenyszámára, akik különleges kenyerekkel, péksüteményekkel és csodálatos kenyértésztából készült művészi alkotásokkal érkeztek.

 A pékipar elismert szakembereiből és szakmai egyesületek vezetőiből álló zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen évről évre egyre jobb termékek születnek. A nap fénypontja az év kenyereiért járó díjak átadása volt. A legjobb ipari technológiával készült kenyér a Bocskor István által készített élesztőmentes, rozsos pityókás kenyér lett, míg a legjobb kézműves kenyérnek a 10 féle lisztből és 10 féle magból készült kenyeret választották, amelyet Geambazu Domnica, konstancai pék készített.

 

Az Év Ipari és Kézműves Kenyerei

Az elmúlt évekhez hasonlóan az „Év Kenyere” versenykategóriában két versenyszámban is lehetett nevezni. Így a gyártási folyamat és a napi termelési mennyiség függvényében kézműves és ipari technológiával készült kenyér versenyszámokban is versenyezhettek. A szakmai zsűri díjazta mind a legjobb ipari, mind a kézműves úton előállított kenyereket. Idén egy nemzetközi díjat is átadtak a leginnovatívabb kenyér elkészítéséért (Innovative Bread of the Year). A díjat a magyarországi Pedró Pékség pékje nyerte, Takó Zoltán, ”Szerencse tarsoly” nevű kézműves kenyerével.

 

2019 Ipari Kenyere – élesztőmentes, rozsos, pityókás kenyér

A versenykategóriába olyan ipari pékségeket képviselő versenyzők jelentkezhetnek, akik naponta minimum 500 kg kenyeret állítanak elő. A nyertes alkotást Bocskor István készítette. A győztes ipari kenyér ízét és állagát egy különleges kovásznak, a felhasznált természetes alapanyagoknak és az előkelesztésre és kelesztésre szánt időtartamnak köszönheti. A versenyszám díjazottjai:

I díj: Bocskor István – Bocskor Pékség, Csíkszentmárton

Painea-Anului-2019---Industrial-I

II díj: Roșu Gabriela – Vel Pitar, Bukarest

Painea-Anului-2019---Industrial-II

III díj: Chioreani Florin – Ardelean Adrian Company, Lugoj

Painea-Anului-2019---Industrial-III

Különdíj: Bârsan Csaba – Bocskor Pékség, Csíkszentmárton

 

2019 Kézműves Kenyere – 10 féle liszet és 10 féle magot tartalmaz

A versenykategóriába olyan kézműves pékségeket képviselő versenyzők jelentkezhetnek, akik naponta maximum 150 kg kenyeret állítanak elő. A kézműves kenyerek témája ”Hagyomány és kihívások a 21. században” volt. A legjobb kézműves kenyeret Geambazu Domnica, a konstancai GNF Bakery Products pékje készítette. A kenyér 10 féle egészséges és tápláló lisztet és 10 féle magot tartalmaz, többek közt lenmagot, tökmagot, mákot, szezámmagot, köményt, quinoat, kendermagot, napraforgómagot, chiamagot és psylliumot tartalmaz.

A versenyszám díjazottjai:

I díj: Geambazu Domnica – GNF Bakery Products, Konstanca

Painea-Anului-2019---Artizanal-I

II díj: Bocskor István – Bocskor Pékség, Csíkszentmárton

Painea-Anului-2019---Artizanal-II

III díj: Diamantis Papapanagis – Rawoil Import srl, Mărăcineni

Painea-Anului-2019---Artizanal-III

Különdíj: Beldiman Samson Giorgian (Adriana Bolgiu SNC, Urlați), Gál Rozália (Bocskor Pékség, Csíkszentmárton), Geambazu Nicolae Florin (Megasimitis, Konstanca)

Káprázatos művészi alkotások készültek kenyértésztából

A pékversenyeken díjazták a legszebb kenyértésztából készült díszmunkákat is. Az idei művészi alkotások témája: ”A maradandóság vidéken született”. A versenyszám győztes munkáját Tarr György, a magyarországi Pedró Pékség pékje készítette, és a keresztény hit ihlette.

A versenyszám díjazottjai:

I díj: Tarr György – Pedró Pékség, Sokorópátka, Magyarország

Creatie-artistica-I

II díj: Geambazu Nicolae Florin – Megasimitis, Konstanca

Creatie-artistica-II

A városi környezetben élő Y generáció péksüteménye

A versenyzők a péksütemények kategóriában is megmutathatták szaktudásukat, olyan péksüteményekkel nevezhettek, amelyeket a városi környezetben élő fiatal felnőtteket megcélozva fejlesztettek ki.

A legfinomabb péksütemény a Tarr György által készített csirkemelles, fokhagymás paraj taréj lett.

A versenyszám első három helyezettje:

I díj: Tarr György – Pedró Pékség, Sokorópátka, Magyarország

Patiserie-I

II díj: Bârsan Csaba – Bocskor Pékség, Csíkszentmárton

Patiserie-II

III díj: Anca Mihaela Matei – Matei Anca Mihaela II

Patiserie-III

Különdíj: Geambazu Domnica – GNF Bakery Products, Konstanca

Gratulálunk minden versenyzőnek, tehetséges péknek, akik jobbnál jobb kenyereket és péksüteményeket mutattak be a GastroPan Versenyek Pék kategóriájában!

A GastroPan Versenyek Arany Szponzora a Snick Ambalaje și Consumabile, Bronz Szponzorai pedig a PanGastRo Tanfolyamok és Autotherm.

A GastroPan szakmai kiállítás 2019. március 28-30 között (csütörtök, péntek, szombat), 10-től 18 óráig várja látogatóit. A kiállítás meghívóval és belépőjeggyel látogatható. A belépő a kiállítás hivatalos honlapján (www.gastropan.com) tölthető ki és letölthető.

További részletekért, belépőjegyekért, képekért és videók megtekintéséért kérjük, látogasson el a www.gastropan.ro honlapra, vagy keresse a szervezőket a +40266-219.392-es, +40733-313.043-as vagy +40733-313.042-es telefonszámon vagy e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

A 11. GastroPan nemzetközi kiállítás 2019. március 28-30 között zajlik Aradon. A kiállítás B2B típusú és az érintett területeken dolgozókat célozza meg. Több száz nemzetközi beszállító cég találkozik itt több ezer látogatóval - a sütőipar, cukrászat, csokoládéipar, fagylaltkészítés, közétkeztetés, kávé, gasztronómia és vendéglátóipar vállalkozóival, menedzsereivel, szakmabeliekkel.