Cukrász kategória

C1 versenyszám: Év Tortája

 

Az Év Tortája cím elnyeréséért a versenyzőknek egy ujragondolt klasszikus recept alapján elkészült tortát kell prezentáljanak.

Fő értékelési szempontok: ízvilág, eredetiség és a tematika betartása.

Miután a zsűri megvizsgálta az összes többi kritériumot (dekoráció, a tematika betartása, színharmónia, inspiráció a név megválasztásában stb.), azután a tortát felszeletelik és megkóstolják.

A zsűri pontozza a következőket is: a lapok minőségét, hogy mennyire vannak a lapot átitatva sziruppal, a krémek összetételét, a használt alapanyagok beszerezhetőségét és származását, az alapanyagok egészséges jellegét, a díszítőelemek és a torta belseje közötti harmóniát, és nem utolsó sorban a recept eredetiségét.

Minden versenyzőnek 2 darabot kell hoznia a tortából (egyet, amelyet a bírálóbizottság felszeletel, elemez és megízlel, a másikat lefényképezik és kiállítva marad a GastroPan kiállítás ideje alatt).

Minden versenyzőnek biztosítania kell az összes eszközt, amely szükséges a termék prezentálásához és kóstolásához (asztalterítő, tányérok, tálcák, kanalak, kések, szalvéta, víz, stb.)

Minden versenyző a torta mellé elhelyez egy leíró szöveget, amely tartalmazza: a torta nevét, az alapanyagok részletes leírását (nem általánosan), a kilókalória értéket, valamint a 100 grammra számított energiaértéket.

A termék leírása NEM tartalmazhatja annak a nevét, aki a terméket készítette, a képviselt cég nevét, logóját, szimbólumát vagy bármilyen más grafikai elemet, amely alapján beazonosítható, hogy ki készítette a terméket. Ez azért szükséges, hogy a zsűrizés ideje alatt megmaradjon az értékelés pártatlan, objektív jellege.

Formák és méretek: a torták kerek formájúaknak kell lenniük, 22-24 cm átmérőjűek, minimum 3, maximum 5 rétegűek. A torta elfogadott magassága: legtöbb 8 cm + díszítés.

 

A zsűrizés után minden torta kiállítva marad a kiállítás idejére, és csak a látogatási idő letelte után vihetők el.

A díjkiosztás után a versenyzők minden termék mellé tehetnek egy A5 méretű címkét a képviselt cég és/vagy a tortát készítő személy nevével.


C2A versenyszám: Művészi alkotás cukorpasztábó

 

Tematika: Jövőkép a cukrászművész szemével

Ebben a versenyszámban a versenyzők egy olyan művészi alkotást mutatnak be, amely szerkezeti és dekorációs szempontból egyaránt kizárólag cukorpasztából vagy csokoládéból készült, a talapzata lehet mesterséges, polisztirol talapzat. A formáknak, díszítőelemeknek és színeknek mind cukorpasztából vagy csokoládéból kell készülniük, a tematika tiszteletben tartásával.

Lepontozzák azokat az alkotásokat, amelyek nem felelnek meg a tematikának - Jövőkép a cukrászművész szemével -, illetve a nem eredeti, másolt, plagizált termékeket is.

Többféle módszert és technikát lehet alkalmazni a fogyasztásra is alkalmas elemek megalkotásakor: figurák, virágok, cukorpaszta dekorációk, csokoládé, ehető csipke, royal icing, festmény, aerográfia, izomaltból készült elemek.

A szerkezeti elemek összeállításánál elfogadott a specifikus kiegészítők használata (virágszalag, drót, fogpiszkáló, fapálcák, műanyag rudak, stb.). A polisztirol makett és a szerkezeti, összeillesztési elemeken kívül, az alkotás minden darabjának cukorpasztából/icing-ból/marcipánból kell állnia. A nyomtatott, fogyasztásra alkalmas képek és egyéb mesterséges, nem fogyasztható elemek nem elfogadottak.

Nincs megkötés az alkotás súlyára vagy magasságára vonatkozóan. Az egyetlen feltétel, hogy a bemutatott termék, az asztalterítővel és a dekorációval együtt férjen el a minden versenyzőnek járó 1 m² felületű asztalon. A versenyzőknek kell hozni az összes olyan elemet, melyek szükségesek az alkotások prezentálásához (asztalterítő, tálca, talapzat, stb.).

Zsűrizési szempontok: eredetiség, a tematika betartása, kézműves jelleg, arányosság, pontosság, kreativitás (művészi jelleg).

Minden versenyző a zsűrizés előtt az alkotása mellé elhelyez egy rövid leírást az alkotásáról, amelyben megemlíti az inspirációjának forrását is. A termék leírása NEM tartalmazhatja annak a nevét, aki a terméket készítette, a képviselt cég nevét, logóját, szimbólumát vagy bármilyen más grafikai elemet, amely alapján beazonosítható, hogy ki készítette a terméket.

A zsűrizés során a versenyzők nem tartózkodhatnak az alkotásuk közelében, nem beszélhetnek a zsűri tagjaival (nem befolyásolhatják semmilyen formában a zsűri döntését). Esetleges magyarázatokat a bírálóbizottság a verseny befejezése után ad.

A díjátadás után minden versenymunka mellé elhelyezhető egy A5 méretű címke a képviselt cég és/vagy az alkotó személy nevével.