Sectiunea Cofetarie

21 septembrie 2021

Categoria C1: Tort (Tortul Anului – GastroPan 2021)

panificatie
Tematica: Tort cu fructe indigene

Pentru şansa de a câştiga trofeul Tortul Anului 2021, concurenții vor prezenta un tort inovator, ce nu se găseşte în comerţ, cu o denumire originală şi cu conţinut de fructe autohtone (Afine, Caise, Căpșuni, Cireșe, Fragi, Gutui, Mere, Migdale, Mure, Nectarine, Pepeni galbeni, Pepeni verzi, Pere, Piersici, Prune, Struguri, Vișine, Zmeură, Fructe de pădure, Cătină, Merișoare, etc.) Se pot utiliza exclusiv ingrediente de calitate, autorizate pentru consum și disponibile pe piața autohtonă. NU se pot utiliza: arome sintetice, frișcă vegetală, margarină, cuverturi sau decorații artificiale, elemente de decor non comestibile, și pe cât posibil de evitat cantitatea de grăsimi hidrogenate din compoziția ingredientelor.

Principalele criterii de departajare vor fi gustul, originalitatea și respectarea tematicii. După analizarea tuturor celorlalte criterii (decor, respectarea tematicii, armonia cromatică, inspirația în alegerea denumirii etc.) juriul va trece la secționarea tortului şi la degustare.

Alte criterii apreciate de membrii juriului: calitatea blaturilor, gradul de însiropare, compoziţia cremelor, disponibilitatea şi provenienţa ingredientelor folosite, caracterul sănătos al materiilor prime, armonia dintre elementele decorative şi interiorul tortului şi, nu în ultimul rând, originalitatea reţetei.

Fiecare concurent va prezenta în concurs 2 torturi identice (unul pentru a fi secționat, analizat și degustat de către juriu și unul pentru fotografie și expunere pe durata expoziției).
Fiecare concurent va sigura toate ustensilele necesare expunerii și degustării de către juriu a produsului (fețe de masă, platouri, tăvi, farfurii, lingurițe, cuțit, șervețele, apă etc.).

Fiecare concurent va prezenta alături de tort: denumirea tortului şi lista ingredientelor detailat.
Eticheta NU poate cuprinde denumiri, sigle, simboluri sau alte elemente grafice de identificare ale firmei sau ale autorului pentru a nu identifica autorul înainte de jurizare. Acest ultim aspect este foarte important  pentru a respecta pe toata durata jurizării imparțialitatea și obiectivismul actului de jurizare.

Forme și dimensiuni: torturile prezentate vor fi rotunde, cu un diametru de 22-24 cm, cu 5 texturi (de exemplu: 3 blaturi, 2 creme diferite). Înălțimea maximă a tortului poate fi de 8 cm + decorații.
Criterii de jurizare: gustul și combinația / armonia / compatibilitatea gusturilor, aspect vizual, creativitate / inovație, ingredientele culinare folosite conform tematicii, autenticitate / originalitate.


Recomandările juriului:
• Concurenţii vor trebui să respecte cât mai bine tematica impusă, prezentând un produs inovator şi gustos, dar care în același timp conține elemente specific tematicii
• Reţeta folosită trebuie să fie susţinută, să aibă la bază ingrediente de calitate şi să fie în echilibru cu gusturile folosite;
• Se va ţine cont de aspectul şi consistenţa blaturilor, cremelor şi aromelor folosite;
• Se va puncta originalitatea gustului şi a tehnicii folosite în asamblarea compoziţiei, pentru a da un întreg omogen cu aspect plăcut;
• Pentru acoperirea tortului va trebui să se folosească alte ingrediente decât icing, royal icing, marţipan sau pastă de zahăr (exemple: frişcă, ciocolată, caramel, fructe… etc.);
• Elementele de decor supuse și ele jurizării, nu vor cântării mai mult de 10%-15% din cantitatea tortului jurizat.
• Tortul trebuie să aibă un singur nivel şi se va porţiona şi degusta în momentul jurizării;
• În momentul jurizării nu trebuie să existe nici un indiciu privind autorul lucrării altfel acel concurent ce nu respectă această criteriu se va descalifica din start.

Se va respecta timpul prevăzut de către organizatori și anunțat concurenților în prealabil, în amenajarea spațiului de concurs. Nici un concurent nu va mai trebui să fie în sala de concurs după expirarea timpului acordat amenajării mesei și produselor. Membrii juriului nu vor avea acces în sala de concurs decât în momentul începerii jurizării. Astfel pentru buna desfășurare a procesului de jurizare toți concurenții va trebui să gestioneze timpul acordat preparării și aranjării produselor ce vor urma a fi jurizate în locul și pe masa stabilită de către organizatori, să țină de acest aspect și să părăsească sala în timp util. Concurenții surprinși după expirarea acestui timp, în sala de concurs vor fi descalificați și nu vor mai intra în concurs.

Câştigătorul va primi trofeul Tortul Anului 2021. Dincolo de trofeul acordat câștigătorului, acesta va beneficia de o campanie de promovare din partea organizatorilor – în revistele de specialitate Gastromedia și Brutarul-Cofetarul, şi de creşterea notorietăţii prin intermediul altor canale mass media, în care vor prezenta produsul câştigător pe perioada şi după desfăşurarea concursului, evidenţiind numele firmei care a câştigat trofeul.

Câștigătorul trofeului va trebui să dezvăluie întreaga rețetă folosită precum și tehnicile folosite în realizarea ei.

După încheierea jurizării, toate produsele prezentate în concurs vor rămâne expuse pe toată perioada desfăşurării expoziţiei şi vor putea fi retrase doar după închiderea programului.

După premiere, concurenţii vor putea expune alături de fiecare produs câte o etichetă de mărime A5 conținând denumirea firmei și numele persoanei care a realizat produsul respective.

Categoria C2A: Creație artistică în pastă de zahăr

panificatie
Tematica: Minunile lumii (nu numai cele sapte minuni ale lumii , ci si minunile lumii modern aflate în Patrimoniul UNESCO)

Cateva exemple  - Machu Picchu -Peru, Efes, Pamukkale, Marele Zid – China, Colosseum - Italia, Hristos Mântuitorul - Brazilia, Turnul Eiffel (Paris), Monumentul de la Stonehenge  -Anglia, Troia, Cappadocia, Ankara,  piramidele de la Gizeh, Abu Simbel in Egipt, granita cu Sudanul,  templele de la Karnak - Egipt, , Big Ben – London, Opera din Sidneyetc. – acestea sunt numai câteva idei.

La această categorie concurenţii vor prezenta o piesă artistic compusă din elemente structural şi decorative  obţinute exclusiv din pastă de zahăr sau ciocolată, montate pe o machetă artificială (polistiren).

Formele, decorurile şi culorile folosite trebuie să fie obținute din pastă de zahăr sau ciocolată, respectând tematica impusă.

Se vor depuncta acele creaţii ce nu vor respecta tema impusă şi creațiile non-originale copiate/plagiate.
Se pot folosi mai multe metode și tehnici în realizarea pieselor comestibile: figurine, flori, decoruri din pastă de zahăr, ciocolată, dantele comestibile, royal icing, pictură, aerografiere, elemente decorative din isomalt.

Pentru montarea elementelor constructive ale piesei decorative se accept utilizarea accesoriilor specific acceptate (bandă pentru flori, stamine, sârme, scobitori, frigărui/bețe din lemn, tije de plastic etc.). Cu excepția machetei din polistiren şi a elementelor de montare/îmbinare, toate piesele din compoziție trebuie să fie obținute din pastă de zahăr/icing/marţipan. Nu se accept utilizarea imaginilor imprimate comestibile şi a altor elemente artificiale, non-comestibile.

Nu există limite de greutate sau înălţime. Singura limită impusă de organizatori este ca piesa prezentată, alături de faţa de masă şi decorul aferent, să se încadreze în spaţiul de expunere alocat pe masă, de 1 mp. Concurenții vor asigura toate elementele necesare expunerii pieselor (fețe de masă, platouri, suporți etc.).
Criterii de jurizare: originalitatea, respectarea tematicii în coloristica stilului impus, manufactura, proporţionalitatea, acurateţea, creativitatea (latura artistică).
Fiecare concurent va prezenta alături de lucrarea sa, înainte de jurizare, un titlu sugestiv, o mică descriere a piesei și sursa de inspirație fără a menționa numele autorului și sigla, denumiri sau alte elemente grafice ale firmei pe care o reprezintă.
În timpul jurizării concurenții nu vor însoți lucrările și nici nu vor fi lăsați să comunice cu membrii juriului (pentru a nu-i influența). Eventualele explicații și nelămuriri se vor acorda de către membrii juriului după desfășurarea concursului.
După sesiunea de înscriere în concurs și alegerea secțiunilor participante, concurenților li se va comunica data de desfășurare, ora și timpul necesar pentru amenajarea spațiului de prezentare, respectiv a lucrării participante în concurs. Concurenții care nu respect regula de confidențialitate din timpul jurizării sau care vor încerca să influențeze juriul până la deliberarea câștigătorilor, din oficiu vor fi descalificați.

Obligatoriu se va ţine cont şi de prezentarea lucrării pe masa de expunere şi a elementelor de decor ce o vor înconjura (atenție, a nu se exagera prin a distrage atenția de la piesa de referință). Toate lucrările din concurs se vor expune şi prezenta publicului pe toată durata de desfăşurare a expoziţiei GastroPan 2021
Dincolo de trofeul acordat câştigătorului, acesta va beneficia de o campanie de promovare din partea organizatorilor în revistele de specialitate Gastromedia şi Brutarul-Cofetarul şi de creştere a notorietăţii prin intermediul altor canale mass media, în care vor prezenta creaţia câştigătoare atât pe perioada de desfăşurare a concursului cât şi după, evidenţiind numele firmei care a câştigat trofeul.
După premiere, concurenţii vor putea expune alături de fiecare produs câte o etichetă de mărime A5 conținând denumirea firmei și numele persoanei care a realizat creația respectivă.

Se va respecta timpul prevăzut de către organizatori și anunțat concurenților în prealabil, în amenajarea spațiului de concurs. Nici un concurent nu va mai trebui să fie în sala de concurs după expirarea timpului acordat amenajării mesei și produselor. Membrii juriului nu va avea acces în sala de concurs decât în momentul începerii jurizării. Astfel pentru buna desfășurare a procesului de jurizare toți concurenții va trebui să gestioneze timpul acordat preparării și aranjării produselor ce vor urma a fi jurizate în locul și pe masa stabilită de către organizatori, să țină de acest aspect și să părăsească sala în timp util.