Secțiunea Gastronomie

23 septembrie 2021

Categoria G1: Preparate culinare

panificatie

Concursul este dedicat bucătarilor calificați reprezentând hoteluri, pensiuni, firme catering și restaurante din România.

Concurenții pot participa individual sau în echipe de maxim 4 bucătari, din care 1 şef de echipă. Aceeași locație poate înscrie în concurs maxim un concurent individual şi o echipă.

Concurenţii pe echipă vor prezenta
  1. un platou festiv cu preparate din pește sau fructe de mare pentru 8 persoane,si o farfurie de prezentare a platoului, concurenții vor prezenta o fișă tehnologică a fiecărui preparat.

 

  1. preparat tradițional românesc pentru 4 persoane, (maxim 8 persoane) prezentat în mod autentic. Acest preparat tradițional să fie fel principal și poate fi realizat din carne de porc, pui, vânat, pește, ovo-lacto-vegetarian, paste făinoase. Preparatul trebuie să fie gătit pentru 4 porții (8 porții) și trebuie să fie însoțit și de garnitură și de sos. Preparatele tradiționale românesc pot fi preparate calde și servite reci. Concurenții vor prezenta o fișă tehnologică a preparatului tradițional românesc (cu povestea din ce zonă cu tradiție vine preparatul sau unde s-a gătit prima dată).

 

  1. preparat de bază vegetarian pentru 2 persoane, poate fi gătit la cald si prezentat rece.
Concurenții individuali vor prezenta
  1. Finger food, două feluri gătite la rece și prezentate la rece și două feluri gătite la cald și prezentate la rece, la ambele categorii pentru 6 persoane, în total vor fi 24 de piese (ingrediente la alegere, din carne, pește, pasăre, vânat, fructe de mare, vegetarian)
  2. Meniu gourmet pentru 1 persoană, care cuprinde 5 servicii (gustare, supă, antreu cald, fel principal, desert).

 

Juriul va fi atent la aspectul general al farfuriei, care trebuie să fie cât mai apetisant, elegant, estetic. Se va nota îmbinarea echilibrată a factorilor nutritivi cu gusturile moderne. Culorile și aromele trebuie să fie în armonie. Nu în ultimul rând, gustările trebuie să fie uşor digestibile. La jurizare vor mai conta prepararea corectă, originalitatea reţetei, modul de decorare a platoului și respectarea tematicii.

Fiecare concurent va prezenta alături de preparatul pregătit o foaie conținând denumirea preparatelor şi ingredientele folosite la realizarea acestuia. Eticheta NU poate cuprinde denumiri, sigle, simboluri sau alte elemente grafice de identificare ale firmei sau ale autorului înainte de jurizare.

Dincolo de trofeul acordat câştigătorului, acesta va beneficia de o campanie de promovare din partea organizatorilor în revista de specialitate Gastromedia şi de creştere a notorietăţii prin intermediul altor canale mass media, care vor prezenta platoul câştigător atât pe perioada de desfăşurare a concursului cât şi după, evidenţiind numele firmei care a câştigat trofeul.

Criterii de jurizare: prezentare şi inovare, compoziţie, pregătirea profesională corectă şi respectarea tematicii şi a regulamentului.

După încheierea jurizării, toate platourile prezentate în concurs vor rămâne expuse pe toată perioada desfăşurării expoziţiei şi vor putea fi retrase doar după închiderea programului.

După premiere, concurenţii vor putea expune alături de fiecare platou câte o etichetă de mărime A5 conținând denumirea firmei și numele persoanei care a realizat platoul respectiv.