Secțiunea Gastronomie

Categoria G1: Preparate culinare

14 martie 2020
panificatie

Concursul este dedicat bucătarilor calificați reprezentând hoteluri, pensiuni, firme catering și restaurante din România.

Concurenții pot participa individual sau în echipe de maxim 4 bucătari, din care 1 şef de echipă. Aceeași locație poate înscrie în concurs maxim un concurent individual şi o echipă.

Termenul de înscriere este 20 februarie 2020. Taxa de participare este de 100 RON/categorie, la echipă 200 RON/categorie.

Concurenţii pe echipă vor prezenta
  1. un platou festivcu preparate din pește sau fructe de mare pentru 8 persoane,si o farfurie de prezentare a platoului, concurenții vor prezenta o fișă tehnologică a fiecărui preparat.

 

  1. preparat tradițional românescpentru 4 persoane, (maxim 8 persoane) prezentat în mod autentic. Acest preparat tradițional să fie fel principal și poate fi realizat din carne de porc, pui, vânat, pește, ovo-lacto-vegetarian, paste făinoase. Preparatul trebuie să fie gătit pentru 4 porții (8 porții) și trebuie să fie însoțit și de garnitură și de sos. Preparatele tradiționale românesc pot fi preparate calde și servite reci. Concurenții vor prezenta o fișă tehnologică a preparatului tradițional românesc (cu povestea din ce zonă cu tradiție vine preparatul sau unde s-a gătit prima dată).

 

  1. preparat de bază vegetarianpentru 2 persoane, poate fi gătit la cald si prezentat rece.
Concurenții individuali vor prezenta
  1. Finger food, două feluri gătite la rece și prezentate la rece și două feluri gătite la cald și prezentate la rece, la ambele categorii pentru 6 persoane, în total vor fi 24 de piese (ingrediente la alegere, din carne, pește, pasăre, vânat, fructe de mare, vegetarian)
  2. Meniu gourmetpentru 1 persoană, care cuprinde 5 servicii (gustare, supă, antreu cald, fel principal, desert).

 

Juriul va fi atent la aspectul general al farfuriei, care trebuie să fie cât mai apetisant, elegant, estetic. Se va nota îmbinarea echilibrată a factorilor nutritivi cu gusturile moderne. Culorile și aromele trebuie să fie în armonie. Nu în ultimul rând, gustările trebuie să fie uşor digestibile. La jurizare vor mai conta prepararea corectă, originalitatea reţetei, modul de decorare a platoului și respectarea tematicii.

Fiecare concurent va prezenta alături de preparatul pregătit o foaie conținând denumirea preparatelor şi ingredientele folosite la realizarea acestuia. Eticheta NU poate cuprinde denumiri, sigle, simboluri sau alte elemente grafice de identificare ale firmei sau ale autorului înainte de jurizare.

Dincolo de trofeul acordat câştigătorului, acesta va beneficia de o campanie de promovare din partea organizatorilor în revista de specialitate Gastromedia şi de creştere a notorietăţii prin intermediul altor canale mass media, care vor prezenta platoul câştigător atât pe perioada de desfăşurare a concursului cât şi după, evidenţiind numele firmei care a câştigat trofeul.

Criterii de jurizare: prezentare şi inovare, compoziţie, pregătirea profesională corectă şi respectarea tematicii şi a regulamentului.

După încheierea jurizării, toate platourile prezentate în concurs vor rămâne expuse pe toată perioada desfăşurării expoziţiei şi vor putea fi retrase doar după închiderea programului.

După premiere, concurenţii vor putea expune alături de fiecare platou câte o etichetă de mărime A5 conținând denumirea firmei și numele persoanei care a realizat platoul respectiv.

Categoria G2: Sculptură în legume şi fructe

14 martie 2020
panificatie

Tematica: Nunta - Eveniment

Concursul este dedicat bucătarilor calificaţi reprezentând hoteluri, pensiuni, firme catering și restaurante din România. Fiecare firmă participantă poate înscrie în concurs maxim 3 concurenţi, cu 3 creații diferite, fiecare concurent cu o singură sculptură. Nu se acceptă piese prezentate anterior la alte concursuri.

Termenul de înscriere este 20 februarie 2020. Taxa de participare este de 100 RON/categorie, la echipă 200 RON/categorie.

Tematica: Nunta - Eveniment

Concursul este dedicat bucătarilor calificaţi reprezentând hoteluri, pensiuni, firme catering și restaurante din România. Fiecare firmă participantă poate înscrie în concurs maxim 3 concurenţi, cu 3 creații diferite, fiecare concurent cu o singură sculptură. Nu se acceptă piese prezentate anterior la alte concursuri.

Fiecare concurent va prezenta o piesă sculptată în prealabil și în timpul desfășurării concursului va sculpta un element prin care să dovedească juriului că piesa prezentată a fost sculptată de persoana respectivă.

Fiecare concurent va prezenta alături de piesa înscrisă în concurs o foaie A4 conținând o denumire a piesei artistice şi o scurtă prezentare a ideilor care stau la baza conceperii piesei. Concurenţii se pot ghida după propria fantezie la construcţia piesei, respectând tematica impusă, Nunta.

La realizarea piesei se vor folosi exclusiv fructe şi legume autorizate pentru consum. Piesa prezentată de fiecare concurent trebuie să se încadreze pe o suprafaţă de cel mult 1 mp alocată pe masa de expunere, inclusiv feţele de masă şi elementele decorative.

Se va puncta fineţea lucrării, complexitatea elementelor decorative, înălţimea piesei, creativitatea, armonia de culori, multitudinea de materii prime folosite, inspiraţia în alegerea denumirii şi respectarea tematicii.

Criterii de jurizare: impactul vizual, armonia de forme şi culori, minuţiozitatea, detaliile muncii, originalitatea, inovaţia, respectarea tematicii.

După încheierea jurizării, creațiile prezentate în concurs vor rămâne expuse pe toată perioada desfăşurării expoziţiei şi vor putea fi retrase doar după închiderea programului.

După premiere, concurenţii vor putea expune alături de fiecare creație câte o etichetă de mărime A5 conținând denumirea firmei și numele persoanei care a realizat creația respectivă.