Aurel Popescu (ROMPAN): Cred că vom avea o scădere a vânzărilor de cozonaci cu circa 30 – 35 % în perioada Sărbătorilor Pascale

Analiza datelor referitoare la tendințele de consum și vânzări, arată că și aceste sectoare ale industriei alimentare autohtone au fost afectate serios de criza mondială, dar se numără printre acelea care se află într-o situație relativ favorabilă: industria de morărit a experimentat o creștere substanțială, făina fiind foarte căutată și necesară pe piață.

Șomajul tehnic este deocamdată un fenomen neglijabil în acest sector. Analiza datelor concrete referitoare la vânzări și la consumul înregistrat în această perioadă, arată că stocurile necesare pentru populație vor fi suficiente, ca urmare a măsurilor guvernamentale impuse, deci probabil va fi indicat revizuirea celor cuprinse în Ordonanța Militară nr. 8, referitor la exportul unor produse, tocmai pentru a evita efectele negative ce vor urma în consecința pierderii contractelor cu clienții externi de importanță economică decisivă.

Aurel Popescu, președintele ROMPAN afirmă că, în urma discuțiilor purtate cu Ministrul Agriculturii, produsele procesate vor fi eliminate de pe lista produselor interzise la export. De asemenea, a subliniat că, interzicerea exportului cerealelor și a produselor de brutărie și patiserie va afecta serios afacerile din domeniu, datorită anulării unor contracte pentru obținerea cărora s-au investit mult timp și energie.

În perioada stării de urgență exporturile din afara spațiului comunitar (SUA, Canada, Egipt) au fost afectate serios de Ordonanța Militară nr. 8, prin suspendarea exportului la produsele agroalimentare. Acestea includ cerealele (grâu, orz, ovăz, porumb, orez), făina de grâu, soia, uleiul de semințe, zahărul și produsele de panificație. În opinia președintelui ROMPAN o alternativă de luat în considerare pentru evitarea crizei economice generate de interdicția exportului, ar fi apelarea la rezervele de stat, procedeu la care am asistat de mai multe ori și în anii precedenți.

Referitor la acest subiect, Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că există posibilitatea ca produsele procesate să fie eliminate de pe lista produselor agroalimentare interzise exportului la începutul săptămânii viitoare:

 

Paste 2020

„O să corectăm partea aceasta din ordonanță (Ordonanța militară nr. 8). Putem modifica anexa, dacă efectul nu este cel scontat. Noi am stopat exporturile pentru cereale și produse agroalimentare pentru a ne asigura că sunt suficiente stocuri pentru populație, dar, repet, interdicția se referă doar la spațiul extracomunitar. O să vedem care este impactul până luni (13 aprilie) și o să dăm o altă ordonanță prin care o să scoatem din listă, eventual, punctul 11, care conține produse procesate. Săptămânal putem corecta câte ceva, în funcție de evoluția stocurilor. Vrem să monitorizăm foarte atent, astfel încât tot ce ne trebuie să rămână în țară”.

Segmentele industriei de panificație care au fost afectate negativ sunt mai ales cele cu caracter artizanal, datorită faptului că oamenii au început să facă pâine acasă ca urmare a restricțiilor impuse de autorități, iar consumul se orientează mai ales spre alimentele de bază, ceea ce se va resimte și la vânzarea cozonacilor.

Se estimează o scădere a vânzărilor de aproximativ 30-35% în perioada Sărbătorilor Pascale, iar tendința de scădere masivă va fi experimentată și de patiserii. Referitor la prețul pâinii, președintele ROMPAN a afirmat că acesta nu va avea de suferit, chiar dacă brutăriile lucrează în pierdere, având în vedere creșterea prețului grâului experimentată în perioada de criză:

„Prețul pâinii nu va crește sub nicio formă, deși noi lucrăm în pierdere la pâine, pentru că prețul grâului a crescut cu 25 euro/tonă față de începutul crizei provocate de noul coronavirus și materia primă este mai scumpă, dar brutarii nu pot crește prețurile, mai ales acum, în perioada aceasta și în urma contractelor pe care le au cu supermarketurile”, a afirmat Popescu.

 În momentul actual, în România sunt aproximativ 4.500 de firme, active în domeniul de morărit și panificație. ROMPAN a fost prima asociație din țară, constituită în 1990, cuprinzând un număr de aproximativ 300 firme din domeniile vizate.

 ROMPAN afirmă, în urma studiilor efectuate asupra consumului de pâine, că în ciuda faptului că România a înregistrat o tendință de scădere în ultimii ani, de la 92 kilograme pe locuitor într-un an la puțin peste 82 de kilograme, totuși depășim media europeană de 78 kg.

Producția de pâine în România este de aproximativ 1,5 milioane de tone/an. Industria de morărit și panificație autohtonă este în continuare pe primul loc în industria alimentară, înregistrând o creștere la 3 miliarde de EUR.