Program concursuri

Vă prezentăm pe scurt secțiunile și categoriile de concurs.

COFETĂRIE│17 martie 2023│ La secțiunea Cofetărie pot să se înscrie cofetari din toată țara care vor avea posibilitatea de a concura în 2 categorii. Pentru câștigarea trofeului Tortul Anului 2023, concurenții vor fi provocați să dezvolte gusturi originale, creative și delicioase. Tematica la această categorie este Semipreparat de bază choux – aluat opărit. Cofetarii artiști și decoratorii de torturi vor avea și ei posibilitatea de a-și demonstra talentul la categoria Creație artistică din pastă de zahăr, tematica fiind Torturi de nuntă – extravaganță.

PANIFICAȚIE-PATISERIE│18 martie 2023│ Brutarii artizani vor avea șansa de a câștiga trofeul Pâinea Anului 2023 cu tematica Produse de panificație cu adaos de semințe cu rol funcțional, iar în cadrul aceleiași secțiuni, Panificație-Patiserie, concurenții se vor întrece în obținerea celor mai bune produse de patiserie cu rol funcțional. Ca și noutate, va exista o categorie dedicată echipelor de elevi și studenți cu tematica Love Food, Hate Waste – reutilizarea subproduselor în produse de panificație, patiserie.

GASTRONOMIE│19 martie 2023│ La rândul lor, bucătarii pot participa la categoria Preparate culinare în echipe și vor un platou festiv și un preparat de bază, tradițional românesc, iar echipele de studenți și elevi vor pregăti un platou festiv și un desert românesc.

Găsiți regulamentul complet al Concursurilor GastroPan precum și formularul de înscriere la concursuri pe www.gastropan.ro. Informații suplimentare despre Concursurile GastroPan 2023 pot fi solicitate la telefon 0732-575556 sau e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Concurentii Concursurilor GastroPan

Gpbilant

Bilanț GastroPan 2018: sursa de inspirație a industriei de profil

Cea de-a X-a ediție a Expoziției Internaționale GastroPan a prezentat la Târgu Mureș, în perioada 19-22 aprilie 2018, o imagine completă a industriei de panificație, cofetărie și HoReCa, fiind o sursă de inspirație enormă pentru afacerile din toate domeniile sectorului: tehnologia de producție, ambalarea, logistica, materiile prime, energia, igiena, amenajarea magazinului, gustări, cafea, marketing și vânzări. Bilanțul evenimentului reconfirmă: GastroPan este cel mai important eveniment profesional pentru afacerile de profil.

 

 “Industria de panificație nu s-ar fi aflat astăzi la nivel de dezvoltare actual, dacă nu ar fi existat GastroPan”, a fost mesajul prin care președintele ROMPAN, Aurel Popescu, a dat startul ediției aniversare a expoziției. Liderii asociațiilor profesionale din România, Germania și Ungaria au confirmat faptul că GastroPan este evenimentul de referință a industriei de profil, în Europa de Sud-Est.

"Acest tip de expoziţii sunt foarte importante pentru că acestea prezintă trendul şi tendinţele care marchează sectorul de panificaţie în această perioadă. Prima şi cea mai importantă tendinţă pe care o observăm este cea de dezvoltare, iar aceasta am remarcat-o cel mai bine în România. Şi aceasta pentru că antreprenorii din România investesc cel mai mult în dezvoltare. Din punct de vedere al produselor, cea mai importantă tendinţă este gustul şi prospeţimea produselor, iar în ce priveşte tehnologia, tendinţa este digitalizarea şi automatizarea producţiei. Această expoziţie se pliază acestor tendinţe fiindcă produsele şi echipamentele prezentate sunt de ultimă generaţie", a spus ambasadorul UIBC - Uniunea Internaţională a Brutarilor şi Cofetarilor, Ilonka Boldizsár la ceremonia de deschidere GastroPan.

Cifre GastroPan:
21.811 de profesionişti care au vizitat expoziţia;
152 de expozanţi şi furnizori de talie mondială din 25 de ţări, care au avut standuri la expoziţie;
19 de expozanţi care au crescut dinamica expoziţiei susţinând demonstraţii la standurile proprii;
96 brutari, cofetari şi bucătari care au concurat la Concursurile GastroPan;
10 asociaţii profesionale partenere, interne şi internaţionale, care au sprijinit expoziţia, chiar și prin showuri culinare live;
18 de parteneri media şi zeci de reprezentanţi mass-media care au reflectat evenimentul.
GPbilant-1

3 tendințe identificate la GastroPan 2018
clean label - cei mai mulți furnizori de materii prime prezenți la GastroPan au prezentat produse inovatoare, ingrediente cu impact benefic asupra sănătății consumatorilor.

eficiență și automatizare - ușurința în utilizare, multifuncționalitatea, dimensiunile compacte și consumul redus de energie au caracterizat echipamentele expuse la eveniment.

apropierea de consumator - afacerile mobile, amenajarea spațiilor comerciale, dotările și mobilierul, ambalajele și opțiunile de personalizare au atras interesul vizitatorilor expoziției.

Am sărbătorit împreună 10 ani de GastroPan
Ediția aniversară GastroPan a adus numeroase premii și surprize pentru vizitatori, dar și o zonă aniversară în care au fost expuse piese artistice deosebite, realizate de cei mai talentați artiști brutari, cofetari și bucătari. Organizatorii țin să mulțumească autorilor acestor lucrări impresionante și companiilor pe care le reprezintă, pentru susținerea oferită dezvoltării expoziției în ultimii 10 ani. De asemenea, organizatorii mulțumesc pentru ani de dăruire tuturor furnizorilor și partenerilor care în ultimii 10 ani au susținut expoziția prin participare cu standuri extraordinare, demonstrații practice, precum și prin participare la Concursurile GastroPan.

GPbilant3


În Zona Aniversară GastroPan 10 Ani au fost expuse produse de panificație și patiserie inovatoare, piese artistice din aluat de panificație, ciocolată sau turtă dulce și sculpturi culinare, toate acestea participând la o categorie specială de concurs, cu tema aniversară “GastroPan 10 Ani”. Trofeul Aniversar "10 ani de GastroPan" a fost câștigat de Moara Cibin, care a creat cea mai frumoasă compoziție, o piesă realizată din turtă dulce care simbolizează Centenarul Marii Uniri și cei 10 ani de GastroPan:

”Că suntem un popor cu Har
O dovedim de-un Centenar!
Că suntem creativi, an după an
De zece ani ne-o dovedește…
GastroPan!”

Garanția calității: marca “Produsul Anului GastroPan”
La ediția 2018 a Concursurilor GastroPan 2018 organizatorii au lansat un nou slogan, cu o nouă siglă, care atestă profesional cele mai bune produse de panificație, patiserie, cofetărie și gastronomie. Astfel, produsele care au obținut locul I la toate categoriile Concursurilor GastroPan, vor purta titlul de “Produsul Anului GastroPan”, câștigătorii fiind liberi să folosească o nouă siglă ce atestă această performanță, ca o garanție a calității pe toate materialele de promovare proprii: etichete, ambalaje, personalizări auto, liste de meniuri, magazine proprii etc.

Noua siglă “Produsul Anului GastroPan”, va putea fi folosită și de către câștigătorii edițiilor anterioare ale concursurilor GastroPan, care au fost invitați la ediția aniversară pentru a-și prelua, în cadrul unui moment festiv, atestatele care confirmă Produsele Anului GastroPan din perioada 2009-2017.

GPbilant4


Ediția aniversară GastroPan: succes pentru expozanți, vizitatori, participanți
Majoritatea expozanților spun că au încheiat multe contracte la fața locului și deja au avut vânzări semnificative de echipamente, utilaje, aparate dar și ustensile, au fost încântați de ceea ce au obținut de la această participare, rezervând deja un spațiu expozițional și mai mare pentru anul viitor.


Mulțumim mult pentru oportunitatea de a participa la târgul GastroPan. A fost pentru noi o primă participare în care mai mult am tatonat terenul. Adevărul e că am rămas impresionați de amploarea evenimentului. Și cu siguranță ne dorim să participăm și anul viitor, dar printr-o prezență mult mai vizibilă.” – Natalia Pavel, Responsabil Marketing Alfa Software SA.


Acest eveniment crește de la un an la celălalt, am văzut că anul acesta e mult mai mare vis-a-vis de ceilalți ani. (…) Este un mediu de afaceri plăcut, un cadru organizațional unde te întâlnești și discuți tot feluri de businessuri, ții pasul cu tot ce este nou în domeniu.”, a declarat Florin Geambazu administratorul firmei Megasimitis.


Felicitări!!! Toate aprecierile și respectul meu. În calitate de vizitator, nu pot decât să vă felicit pentru modul impecabil în care ați organizat această expoziție.” – Rodica Dragomir

La GastroPan orice vezi e o idee. Se creează prietenii, se creează relații, sunt furnizori cu tehnici și aparaturi noi … tot complexul asta ne ajută”, zic Marius Muntean și Crișan Mihai de la Golden Tulip Cluj și Sibiu, într-un interviu acordat revistei Brutarul-Cofetarul.

Felicitări! Cât suflet și câtă muncă depuneți pentru aceste expoziții! Vă admir și mult succes în continuare!” – Strelitzia Birau Maria

Este suficient să ajungi acolo și să îți dai seama că se află elita bucătarilor, cofetarilor, patiserilor din România și nu numai! GastroPan merită 5 stele. Bravo pentru ceea ce faceți!!!” – George Domocos

GPbilant5

 

"Noi suntem conştienţi că avem mult de investit în această ţară, avem unităţi de cofetărie, de brutărie care sunt foarte bine dotate şi echipate, dar nu este ceva general pentru toate unităţile din ţară. Trebuie să învăţăm mult, să folosim materii prime de calitate, tehnologii noi. Expoziţiile internaţionale reflectă şi nivelul de trai din ţările respective, aşa cum reflectă şi GastroPan pentru România, dar aşa cum reflectă şi expoziţiile organizate în Germania, Franţa, Italia. Infrastructura oferită de ţara organizatoare, logistica sunt reflectate în calitatea expoziţiei. Mulţi dintre expozanţii străini ne-au spus că, din păcate, infrastructura nu e suficientă. Acelaşi lucru îl remarcăm şi noi, fiindcă lipsa infrastructurii ne face probleme în organizarea manifestării", a declarat Boróka Jakab pentru Agerpres.

"Cu siguranţă această ediţie a fost un succes, prin numărul mare de contracte încheiate, prin valoarea schimburilor de experiență a celor prezenți atât ca expozanți, concurenți sau vizitatori. Am încheiat o expoziţie foarte bună, am sărbătorit 10 ani remarcabile împreună cu asociațiile, specialiști și expozanți. Sigur că putem să ne perfecţionăm, dar acesta este viitorul. Noi avem un colectiv foarte bun, toți punem şi suflet, nu doar capul, și consider ca acest colectiv a gestionat totul foarte bine", a afirmat Ildikó Váradi-Erdős.

iba – cel mai mare târg de panificație din lume prezentat la GastroPan
Sâmbătă, 21 aprilie, președintele Asociației Centrale a Brutarilor din Germania, dl. Michael Wippler, împreună cu responsabila de proiect iba la Messe Messe München, Nadja Düll, au susținut o prezentare despre expoziția iba. Dl. Michael Wippler a afirmat că există patru tendințe principale în industria de panificație și a dulciurilor în Germania și anume noi tendințe privind dieta și impactul acestora asupra brutarilor, pâinea este privită ca un produs deosebit de sănătos, utilizarea unor mașini care economisesc energia și în același timp îmbunătățesc calitatea și o mai mare regionalitate ca factor de succes în confruntarea cu concurența.

GPbilant6

 

"Tehnologiile şi trendurile de la iba sunt cele mai noi din lume. (...). iba este unică şi pentru faptul că avem o reţea mondială cu alte expoziţii din întreaga lume şi cu furnizori. (...) Noutăţile din acest an vor fi 'iba TO GO', care un joacă un rol din ce în ce mai important peste tot în lume. Din acest motiv am creat o zonă specială - iba TO GO - care prezintă trendurile. Dacă vorbim de 'to go' trebuie să vorbim de cafea, prin urmare în această zonă veţi putea vedea tehnologia, prăjirea cafelei, până la paharele de unică folosinţă în care se serveşte cafeaua. La fel, vor fi organizate demonstraţii live şi show-uri în ceea ce priveşte patiseria, sandvişuri. Deosebit de importantă e şi arta cofetăriei, aici veţi găsi tot ce ţine de cofetărie, de la materii prime - cicolată, decor -, până al ambalaje", a spus Nadja Düll, citat de Agerpres.

Expoziția iba, târgul cu poziție de lider mondial în domeniul panificației, dulciurilor și snacks-urilor va avea loc în Zona Expozițională München în perioada 15-20 septembrie 2018.

Sprijin total de la asociaţiile profesionale româneşti şi străine
Ca şi la ediţiile precedente, organizarea expoziţiei a fost susţinută de către cele mai reprezentative asociaţii profesionale din ţară (ROMPAN, ANAMOB, ANBCT şi Euro-Toques România), dar şi de pe plan extern (UIBC - Uniunea Internaţională a Brutarilor şi Cofetarilor, WACS - Asociaţia Mondială a Bucătarilor, Asociația Centrală a Brutarilor din Germania prin Președintele Michael Wippler). În cadrul evenimentului, lideri ai asociaţilor de specialitate din România şi din Europa, printre care ambasadorul UIBC Ilonka Boldizsár, preşedintele Asociaţiei de Panificaţie din Ungaria Septe József, preşedintele ROMPAN Aurel Popescu şi preşedintele ANAMOB Viorel Marin, au purtat dialoguri constructive referitoare la posibilităţile de colaborare pentru apărarea intereselor sectorului de panificaţie din mai multe ţări.

GPbilant7

 

"În 2013, când s-a redus TVA, evaziunea fiscală era cam 60%. După reducerea fiscalităţii, evaziunea a scăzut la 30-25%, pentru că atunci autorităţile statului îşi făceau treaba şi efectiv controlau agenţii economici. Acum s-a luat pedala de pe acceleraţie, lucrurile sunt scăpate de sub control şi cred că evaziunea fiscală în acest domeniu sare de 40%. În Ungaria este tot cam aşa, pentru că nu au putut reduce TVA - au redus la carne, la pâine nu, nu a vrut Guvernul - şi atunci când ai ce fura consistent, se fură (...) Am stabilit cu colegii din Ungaria, vom avea o întâlnire în luna iunie. Toţi preşedinţii de asociaţii din domeniu din Europa Centrală şi de Est ne vom întâlni la Budapesta să facem o gândire, pentru că toţi se confruntă cu această situaţie, nu numai România, să avem o gândire comună, cu care să mergem la Bruxelles. Ideea mea este: de ce agricultorul trebuie să beneficieze de subvenţii, iar producătorul de pâine nu, pentru a putea da o pâine de calitate, corectă, cu fiscalitate pe ea, în aşa încât să fie sigură din punct de vedere alimentar. La Bruxelles trebuie făcut un proiect de regulament european", a declarat Aurel Popescu pentru Agerpres.

Concursurile GastroPan 2018: competiţia celor mai buni brutari, cofetari și bucătari

Piese artistice obţinute din ciocolată, zahăr, turtă dulce, produse de panificaţie şi patiserie inovatoare, torturi inedite, sculpturi impresionante în legume şi fructe, platouri culinare spectaculoase: aşa s-ar putea descrie atmosfera de la concursurile GastroPan 2018, la care s-au întrecut cei mai talentaţi brutari, cofetari şi bucătari din ţară. Printre zecile de cupe, medalii şi diplome, cele mai râvnite premii au fost trofeele pentru Pâinea și Tortul Anului.

Anul acesta concursurile s-au desfăşurat pe 9 categorii grupate în 3 secţiuni competiţionale - panificaţie, cofetărie şi gastronomie, plus cu prilejul împlinirii a 10 ani de GastroPan, a avut loc și o nouă categorie de concurs, o categorie artistică la care au fost premiate cele mai spectaculoase compoziții realizate din zahăr, ciocolată, isomalt, aluat de panificație, fructe sau legume. Trofeul Aniversar "10 ani de GastroPan" a fost câștigat de Moara Cibin, care a creat cea mai frumoasă compoziție, o piesă realizată din turtă dulce care simbolizează Centenarul Marii Uniri și 10 ani de GastroPan.

COFETĂRIE
La secțiunea de COFETĂRIE din cadrul competițiilor au concurat numeroși cofetari, artiști și decoratori de torturi din toată țara. Pentru câștigarea trofeului Tortul Anului 2018 concurenții au fost provocați să dezvolte un tort de ciocolată original, creativ și gustos tematica categoriei fiind: Torturi de ciocolată. Tortul câștigător, care a reușit să obțină cel mai mare punctaj respectând cel mai bine criteriile de jurizare, regulamentul și tematica este tortul numit Taste of the Garden, care are blat din biscuite cu alune de pădure, măsline deshidratate şi tărâţe, cremă de ciocolată amăruie, cremă din brânză de vaci făcută în casă cu inserţie de peltea de morcov, un blat pufos cu seminţe de mac însiropat cu infuzie de măr şi cimbrişor, mousse de roşie şi miere de albine cu ciocolată albă, glasaj de ciocolată cu miere de albine şi este ornat cu roşie confiată pe disc de brânză de vaci proaspătă şi crumble din măsline. Tortul Anului 2018 a fost creat de Selaru Elena Doiniţa de la Crăiasa Munţilor din Moeciu de Sus, judeţul Braşov. ”Tortul Taste of the Garden se inspiră din natură, din propria curte din spatele restaurantului, în care am folosit materii prime exact ceea ce mi-a oferit natura”, spunea reprezentantul de la Crăiasa Munţilor din Moeciu de Sus.

Provocarea artiștilor și decoratorilor de torturi, concurenți în categoria Creație artistică în pastă de zahăr a fost să creeze opere de artă dulci pe tema: România văzută prin tradiții. Cea mai reușită creație artistică din pastă de zahăr a fost inspirată de obiceiul popular practicat din cele mai vechi timpuri la români, prin care se doreşte aducerea fertilităţii, Paparuda. Piesa câştigătoare a fost realizată de Velniceriu Ionela de la Megasimitis Srl. ”Paparuda este o tradiție veche care se face a 3-a zi după Paște. Fete tinere cu frunze vin la casele oamenilor și cântă un cântecel pentru ca să cheme ploaia și să avem un an mai puțin secetos. E foarte veche tradiția, nu se mai ține, am citit despre ea, dar mi s-a părut ofertantă vizual (…) avem apă, costume populare, fete care râd…”, a declarat contabila șef din cadrul Megasimitis, care creează opere de artă din pasiune.
Tematica creațiilor din ciocolată a fost Tradiții. Cea mai reușită creație artistică a fost o sculptură din ciocolată denumită „Țărăncuța”, reprezentarea româncei de la ţară, realizată de Nistor Cristina, de la Belpan Srl.

GPbilant8

Câștigătorii Secțiunii Cofetărie
Categorie Tort (Tortul Anului – GastroPan 2018)
Locul I: Selaru Elena Doiniţa – Crăiasa Munţilor din Moeciu de Sus, judeţul Braşov
Locul II: Şerbu Camelia Irina – Ana Pan SA, Bucureşti
Locul III: Ulman Mihaela Tatiana – Iaşi

Premiu de excelență:
Penciuc Florian Rodrigo – Hotel Belvedere, Brașov
Cazacu Elena Ada – Vipp Fashion Srl, Bârlad
Mitru Sorin – Privo In Srl, Târgu Mureș
Ciobaniuc Vasilica – Megasimitis Srl, Constanța

Mențiune:
Bejan Marinel – Damarin B&C SRL, Craiova
Dumitrașcu Albert Marius – Damarin B&C SRL, Craiova
Sima Bianca Maria – II Sima Bianca Maria, Târgu Mureș
Cazacu Anastasia – Vipp Fashion Srl, Bârlad
Radu Simona – Raema Srl, Mediaș
Radu Mihaela – Raema Srl, Mediaș
Stanca Andreea – Artibrun SRL-D, Galați
Haidău Daniela Petruța – Ana Pan S.A., București
Burcea Emilia Georgiana – Ana Pan S.A., București
Csüdöm Edit Melinda – Kreativcake Srl, Saula-Cluj
Geambazu Domnica – Megasimitis Srl, Constanța
Anna Rujan Negulici – Hotel Belvedere, Brașov

Creație artistică în pastă de zahăr
Locul I: Velniceriu Ionela – Megasimitis Srl, Constanţa
Locul II: Nistor Cristina – Belpan Srl, Suceava
Locul III: Filip Anamaria – Vipp Fashion Srl, Bârlad

Premiu de excelență:
Raluca Țîrcomnicu – Busy Bee Party Cakes Srl-D, Pitești
Gatu Irina Adriana – Select Grup S.A., Iași
Niță Camelia Daniela – Ana Pan S.A., București
Dumitru Mădălina – Ana Pan S.A., București

Creație artistică din ciocolată
Locul I: Nistor Cristina – Belpan Srl, Suceava
Locul II: Cazacu Elena Ada – Vipp Fashion Srl, Bârlad
Locul III: Chiţu Vasile – Confiden Travel Srl, Hotel Ramada, Piteşti

PANIFICAȚIE
La secțiunea de PANIFICAȚIE-PATISERIE atât brutarii artizani, cât și producătorii industriali de pâine au avut șansa de a câștiga trofeul Pâinea Anului 2018, în două categorii diferențiate în funcție de cantitatea produsă și metodele de fabricație – artizanale sau industriale. Pâinea cu maia lichidă şi seminţe de in, floarea soarelui şi boabe de soia realizată de Voica Silvia Florentina de la Vel Pitar a fost cea mai bună pâine industrială, iar trofeul Pâinea Anului 2018 realizată artizanal în România i-a revenit reprezentantului firmei Megasimitis Srl, Geambazu Florin Nicolae, care a pregătit o pâine din făină, apă, semințe de soia și in, maia făcută cu frecăţei din spuma vinului în fermentaţie şi sare. ”Anul acesta am venit cu o pâine specială și deosebită, care ași putea spune că este cea mai reușită pâine în toată perioada de 20 de ani de când sunt în domeniu”, a spus Florin Geambazu , cel care a creat cea mai bună pâine artizanală.

Tot la secțiunea de Panificație-Patiserie concurenții au avut sarcina de a prezenta un produs de patiserie care sprijină stilul de viață sănătos. Cel mai bun produs de patiserie s-a dovedit a fi o tartă vegană, realizată din fulgi de cocos, făină de migdale, ulei de cocos şi sirop de arţar, cu o umplutură din avocado, cacao, ulei de cocos şi sirop de arţar.

La secțiunea Panificație a fost premiată și o creație artistică impresionantă din aluat de panificație. Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, tematica categoriei Creaţie Artistică din Aluat de Panificaţie a fost „Marea Unire”.

 GPbilant9

Câștigătorii secțiunii Panificație-Patiserie
Pâinea Anului 2018 realizată artizanal în România
Locul I: Geambazu Florin Nicolae – Megasimitis Srl, Constanţa
Locul II: Cristolovean Elena – Mons Mellis - Transylvania Dreams, Hărman
Locul III: Bocskor István – Brutăria Bocskor, Sânmartin

Premiu de excelență:
Butnaru Mihai – Adriana Bolgiu SNC, Urlați

Mențiune:
Surugiu Gabriel – Mons Mellis - Transylvania Dreams, Hărman
Surugiu Ioana Ramona – Mons Mellis - Transylvania Dreams, Hărman
Ațelean Cornel – Country Bread 2016 Srl
Beldiman Samson Giorgian – Adriana Bolgiu SNC, Urlați
Butnaru Iliuță – Adriana Bolgiu SNC, Urlați
Tőkés Tibor – Varga Quatro & Tibread Srl, Carei - Corunca
Bărsan Csaba – Brutăria Bocskor, Sânmatin
Gál Rozália – Brutăria Bocskor, Sânmatin
Mila Stefăniță – Megasimitis Srl, Constanţa
Iorga Artemisa Ramona – Monstart Srl, Constanța
Iorga Lucian – Monstart Srl, Constanța

Pâinea Anului 2018 fabricată industrial în România
Locul I: Voica Silvia Florentina – Vel Pitar SA, Râmnicu Vâlcea
Locul II: Gál Rozália – Brutăria Bocskor, Sânmatin
Locul III: Caracuda Păunescu Floriana Adelita – Michael Artisan Bakery, Craiova

Premiu de excelență:
Grigore Nicolae Emil – Nico Cris Pati Srl, Reghin-Mureș

Mențiune:
Caracuda Paunescu Sorin Ovidiu – Michael Artisan Bakery, Craiova
Dincă Ecaterina – Michael Artisan Bakery, Craiova
Bărsan Csaba – Brutăria Bocskor, Sânmatin
Bocskor István – Brutăria Bocskor, Sânmatin
Geambazu Florin Nicolae – Megasimitis Srl, Constanţa
Iorga Artemisa Ramona – Monstart Srl, Constanța
Grigore Nicolae Emil – Nico Cris Pati Srl, Reghin-Mureș

Creație Artistică din Aluat de Panificație
Locul I: Geambazu Florin Nicolae – Megasimitis Srl

Produse de Patiserie
Locul I: Oprea Alexandru – Ana Pan SA, Bucureşti
Locul II: Bocskor István – Brutăria Bocskor, Sânmartin
Locul III: Sandu Dumitra – Vel Pitar SA, Râmnicu Vâlcea

Premiu Special:
Tim Kretzmann – Harke Romania SCS, București

Mențiune:
Tőkés Tibor – Varga Quatro & Tibread Srl, Carei - Corunca
Bărsan Csaba – Brutăria Bocskor, Sânmatin
Gál Rozália – Brutăria Bocskor, Sânmatin


GASTRONOMIE
La secțiunea de GASTRONOMIE s-a premiat cel mai reuşit, apetisant, elegant şi estetic platou culinar pregătit individual şi în echipă, precum şi cea mai uimitoare creaţie artistică, o sculptură în fructe şi legume având tematica Timpul.

La categoria platourilor culinare reci, participanții care au concurat individual au avut sarcina de a pregăti un platou festiv pentru 6 sau 8 persoane pe bază de carne cu trei piese de bază, trei garnituri, trei sosuri și o salată, precum și un desert de restaurant pentru 2 persoane. Echipele de bucătari, în afara de platoul festiv și desertul de restaurant, trebuiau să pregătească și un platou cu un preparat tradițional românesc pentru 4 persoane și o porție montată pe o farfurie.

În acest an locul I la individual a fost câştigat de 2 concurenţi: Cozma Bogdan Cosmin de la Crăiasa Munţilor Srl din Moeciu de Sus, judeţul Braşov, precum şi de către Ciutacu Gheorghe.

Cozma Bogdan Cosmin a pregătit un platou festiv cu terină din spată de iepure sălbatic cu cremă de brânză în mantie de spanac; terină din ficat de viţel cu tartar din măr verde pe blat din spanac; muşchi file de cerb cu crustă din alune de pădure şi petale de limba mielului. Garniturile pe platou erau: ţelină apio umplută cu brânză de vaci cu mozaic din legume; tartă de morcovi pe blat crocant; găluşte din cartofi umplute cu inimă din peltea de gutui cu crustă din verdeţuri. Sosurile folosite erau: compot din ardei gras copt cu piper roşu zdrobit şi boabe de muştar franţuzesc uşor picant; maioneză de gogoşar murat glasată cu unt; sos de afine cu reducţie de oţet balsamic; vinegretă aromat cu cimbrişor de pădure. Elementele desertului de restaurant erau: pahar cu cremă de ciocolată aromată cu flori de munte, cremă de vanilie şi cireșe amare; parfait din măr copt glasat, ciocolată albă şi alune de pădure; prăjitură ”Gustul copilăriei” cu blat pufos însiropat cu pastă de măceşe, cremă fiartă din griş cu lapte aromat cu lămâie şi dulceaţă de fragi.

Celălalt câştigător, Ciutacu Gheorghe, a pregătit un platou festiv cu file de mânzat marinat cu ghimber şi salvie, umplut cu mousse de curcan cu urechi de lemn şi muguri de pin în mantie de brânză Philadelphia şi caise confiate; terină din iepure de casă, piept de prepeliţă şi ficat de struţ învelită în jambon Serano; rolls din muşchiuleţ de mangaliţă, piept de gâscă cu curcuma, fistic şi seminţe bio în chemise de ierburi aromate; piure de mazăre şi fasole roşie în foiţă de praz; cornete din foi de varză Tamarindo umplute cu piure de linte; millefois din orez cu cărbune vegetal, anghinare de Jerusalem, cartof dulce şi perle din cartof violet; Cumberland sauce; Sauce moutard a la creme; Morille sauce; salată crocantă de primăvară şi sauce vinegrete.

La categoria Platou festiv pregătit de către o echipă de bucătari câştigătoarea a fost echipa de la Pritax Invest Srl – Golden Tulip Sibiu. Bucătarii au prezentat un platou cu terină de căprioară cu leurdă şi dovleac, garnitură cu brânză de capră cu sfeclă şi caviar de mazăre cu mentă şi cu sos de merişoare; terină de curcan cu zucchini şi compot de caise, cu garnitură piatră de cartof cu morcov baby, ciuperci shimeji şi inel crocant, sos de cireşe amare; terină de foie gras în jeleu de ciocolată, garnitură cu brioşe cu piure de mango, sos din vin de Porto şi salată de crudităţi. Preparatul tradițional românesc pregătit de echipă era tuslama de vită cu mămăligă, morcovi baby, sfeclă, hasma murată şi cremă de hrean. Desertul de restaurant al echipei era un mousse de ciocolată albă în jeleu de cacao cu blat de mălai dulce, jeleu de mojito şi sos caramel.

GPbilant10

Câștigătorii secțiunii Gastronomie
Platouri culinare reci
Locul I (individual): Ciutacu Gheorghe – Bucureşti
Locul I (individual): Cozma Bogdan Cosmin – Crăiasa Munţilor Srl din Moeciu de Sus, judeţul Braşov
Locul I (echipă): Muntean Nicolae Marius, Crişan Mihai – Pritax Invest Srl – Golden Tulip Sibiu
Locul II (individual): Drăguţ Cristina – Confinden Travel Srl – Hotel Ramada Piteşti
Locul II (echipă): Ferenczi Henrik, Ţepeluş Petru, Baczo Iulian Adrian, Bajko Roxana – Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi, Sf. Gheorghe
Locul III (individual): Birta Ioan Andrei – Pod Serv Com Srl – Hotel President Băile Felix, Bihor
Locul III (individual): Birta Ioan Andrei – Pod Serv Com Srl – Hotel President Băile Felix, Bihor
Locul III (echipă): Jurj Henrietta, Moşneag Silviu, Chibici Bogdan, Tőkés Bencze – Sungarden Resort Srl, Baciu, judeţul Cluj

Sculptură în fructe și legume
Locul I: Verdeş Liliana – Alba Iulia

Organizatorii ţin să mulţumească încă odată tuturor expozanţilor, vizitatorilor, asociaţiilor de specialitate, concurenţilor, membrilor juriului şi partenerilor care au susţinut desfăşurarea acestui eveniment, care şi-a reconfirmat poziţia de expoziţie de referinţă în sud-estul Europei.

Următoarea ediţie a expoziţiei se va desfăşura în primăvara anului 2019. Vă vom ţine la curent cu informaţii despre acest eveniment.

 

De ce sa participi la Concursurile GastroPan?

Iată câteva puncte forte ale Concursurilor GastroPan:

  • Competițiile din cadrul evenimentului ajută producătorii cu idei de diversificare a produselor, marcând tendințele de pe piață și crescând notorietatea producătorilor din domeniu
  • Încrederea consumatorilor față de un anumit producător poate creşte considerabil dacă producătorul respectiv își adjudecă titlul de „Pâinea Anului”. Acest titlu poate fi folosit inspirând un plus de valoare întregii palete de produse
  • Pot fi utilizate pentru promovare și marketing medaliile, cupele și diplomele câștigate, ele având girul unui juriu format din cei mai buni specialiști români și străini din domeniu
  • Produsele finite prezentate la GastroPan atrag cei mai mulți vizitatori, dar și reprezentanți ai presei. După jurizarea concursurilor, toate produsele vor rămâne expuse pe toată perioada expoziției, producătorii acestora având șansa de a le promova în rândul vizitatorilor prin campanii de degustare.

Subcategorii