GASTRONOMIA ȘI COFETĂRIA S-AU RIDICAT LA NIVEL DE ARTĂ LA CONCURSURILE GASTROPAN 2023

GASTRONOMIA ȘI COFETĂRIA S-AU RIDICAT LA NIVEL DE ARTĂ LA CONCURSURILE GASTROPAN 2023

SECȚIUNEA GASTRONOMIE
Arta gastronomiei prin ochii tinerei generații Se pune un accent foarte mare pe gândurile și tendințele aduse și implementate de tinerele generații de studenți și elevi, astfel, echipele de studenți și elevi au avut ocazia de a realiza un platou festiv din fructe de mare și pește și un desert românesc. Aceste preparate pot fi realizate cu ușurință în orice locație de restaurant în România, având specificul culturii noastre. Tinerii au avut emoții ca totul să iasă perfect, și așa a și ieșit!

Iată rezultatele:
Locul I: echipa formată din Prisecaru Ana Mari, Diana Dumitru, Malina Roșca, Iulia Haș și Dragoș Radu de la Universitatea Transilvania Brașov, Facultatea de Alimentație și Turism cu platoul festiv format din somon cu urdă de capră și creveți în mantie de mazăre și hrean, panglică de calamar cu cărbune vegetal, perle din suc de portocale, duet file din șalău de Dunăre și ton roșu și salată asortată cu legume și vinegret cu coajă de lămâie confiată și desert românesc din caramel și inserție de gutui, sferă de ciocolată cu cremă de arpacaș, nuci umplute cu cremă de cacao și nucă și coulis din fructe proaspete.

Locul II: Sandu Vasilica Ionela, Buraciuc Gabriela, Pușcașu Dumitru, Țarcă Liliana – Liceul Tehnologic Vasile Deac, Vatra Dornei – platou festiv format din duet de păstrăv curcubeu și fileu de dorada în mantie de alge Nori poșat sous-vide, gravlax de somon cu limetă, portocale și coriandru, terină cu mantie de linte din butterfish cu scoici marinate cu vin și ardei Jalapeni poșate și desert românesc reprezentat de tartă cu brânză de vaci aromată cu rom, confit de răchițele și glazură de ciocolată cu ulei de sâmburi de struguri
Locul III: Mocanu Maria Isabela, Pasoi Maria Irene – Casa Boierului din Deal, MCM Petrol SRL, Dealu Viei – platou festiv din terină de păstrăv afumat îmbrăcat în mantie de smântână cu Nero di Sepia, servit cu salată de quinoa tricolor în măr verde deshidratat cu sos de lămâie și șofran, garvlax de somon infuzat în coriandru cu gel de șampanie, alge verzi, servit cu canneloni din foaie de orez umplut cu legume și sos de merișoare, balotină de butterfish în foaie de alge cu pannacotta de păstârnac și sos de leurdă.
Locul IV: Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște” – Lugoj, județul Timiș
Locul V: Colegiul Național Economic „Andrei Bârsanu” – Brașov.

SECȚIUNEA COFETĂRIE
O victorie mare pentru cofetăria Buttercup Sweets care triumfă cu Tortul Anului 2023 la secțiunea COFETĂRIE!
La categoria Tortul Anului 2023, cofetarii din toată țară au fost provocați să dezvolte un tort inovator în care să se folosească mult cunoscutul choux, tematica fiind semipreparat de bază choux – aluat opărit. Cel mai bun tort a fost creat de cofetăria Buttercup Sweets SRL, de Sima Maria Adina care s-a caracterizat printr-un tort clasic ținând cont de sustenabilitate și cerințele consumatorului din zilele noastre, mai exact fără adaos de zahăr și fără gluten. În compoziția tortului, s-au folosit făinuri fără gluten, înlocuitori ai zahărului și materii prime de bază din cofetărie. Aromele combinate au fost cele de ciocolată neagră și albă, zmeură, fistic.

Lista câștigătorilor:
Locul I: Sima Maria Adina – Firma Buttercup Sweets, București
Locul II: - Sanduța Ariadna – Universitatea Transilvania Brașov, Facultatea de Alimentație și Turism
              -Topolog Doina – Topolog Mărioara Doina II, Sibiu
Locul III: -Mihuț Rodica – Mihuț PFA, sat Monoroștia, comuna Bârzava, Arad
                -Anton Ana Maria – Anton D Ana Maria PFA, Bârnova, Iași
Premiul de excelență: Tufa Georgian-Ștefan – Sweet Dessert, Brașov
Premiul de inovație: Mirica Gabriela – Târgoviște, Dâmbovița


Extravaganța prin creațiile de pastă de zahăr
La categoria Creație de pastă de zahăr, concurenții au avut provocarea de a prezenta o piesă artistică compusă din elemente structurale și decorative obținute exclusiv din pastă de zahăr, montate pe o machetă artificială (polistiren). Cofetarii nu se mai limitează la tradiționalele torturi albe cu șapte niveluri, pe care le-am tot văzut la nunți de-a lungul anilor. Acum vin cu forme deosebite, cu compoziții și arome variate, iar în ceea ce privește decorul, imaginația este fără limite. Cofetarii au trebuit să respecte tematica impusă: Torturi de nuntă – extravaganță.

Premiații categoriei sunt:
Mihuț Flavia Petronela – Mihuț PFA, sat Monoroștia, comuna Bârzava, Arad
Ciulei Georgeta – Firma Dulciuri Citite, Ploiești
Topolog Doina – Topolog Mărioara Doina I.I., Sibiu
Teodor Denisa – Firma La Casa Ristorante Pizeria Pane DO, Cluj-Napoca.

 

Felicitări concurenților pentru ingeniozitatea, talentul și profesionalismul cu care s-au pregătit pentru această competiție!Organizatorii țin să mulțumească tuturor expozanților, vizitatorilor, asociațiilor de specialitate, concurenților, sponsorilor, membrilor juriului și partenerilor care au susținut desfășurarea acestui eveniment!