Pâinea Anului 2023 și creativitatea tinerilor – domină la Concursurile GastroPan 2023

18 martie 2023 – a doua zi a celei de a 14-a ediție a expoziției internaționale GastroPan, cel mai mare eveniment dedicat specialiștilor din industria panificației, patiseriei, cofetăriei, gelateriei, ciocolateriei, morăritului și gastronomie din România.

 Înghețată artizanală, cafele cu gusturi noi, ambalaje biodegradabile; discuții între expozanți și vizitatori; prezentări de produse și servicii noi; inteligență artificială pentru fiecare sector în parte; soluții de IT și software pentru a ușura munca personalului; demonstrații live a utilajelor și echipamentelor de lucru; show-uri de gătit și coacere – sunt cuvintele care descriu a doua zi a expoziției GastroPan.

Pâinea Anului 2023 realizată artizanal – cu semințe de dovleac, floarea-soarelui, susan și in

În fiecare ediție a expoziției GastroPan se ține cont de tendințele și inovațiile globale, astfel, tematica impusă la categoria Pâinea Anului 2023 a fost produse de panificație cu adaos de semințe cu rol funcțional. S-au prezentat diferite produse, începând de la produse de panificație cu semințe de in, floarea-soarelui și dovleac până la nuci și prune. Dar Pâinea Anului 2023 a fost câștigată de echipa Harmopan cu produsul pâine semialbă cu cartofi și semințe TELEMAGOS.

Premiații categoriei:

Locul I: Brutăria Harmopan, Miercurea-Ciuc

Locul II: Brutăria Bocskor, Sânmartin

Locul III: Brutăria Adriana Bolgiu, Urlați

               Brutăria Moara Maria, Chizătău

Produse de patiserie cu rol funcțional - Ambrosia

La categoria Produse de patiserie, concurenții au avut sarcina de a prezenta un produs de patiserie cu rol funcțional care s-a putut realiza prin adaosul unor ingrediente care au un efect benefic pentru organismul uman. Cel mai bun produs de patiserie s-a dovedit a fi produsul cu smochine, pere, nuci, merișoare, prune uscate, portocale confiate, pălincă de pere, scorțișoară și nucșoară, toate având elemente cu un impact pozitiv pentru organismul uman realizat de către echipa Harmopan.

Premiații categoriei Produse de Patiserie:

Locul I: Brutăria Harmopan, Miercurea-Ciuc

Locul II: Brutăria Bocskor, Sânmartin

Locul III: Brutăria Bertis, Sfântu-Gheorghe

Studenții și elevii – imaginația transpusă prin produsele de panificație și patiserie

Ca o noutate pentru această ediție, a fost categoria dedicată studenților și elevilor la care tematica a fost Love food, hate waste – reutilizarea subproduselor alimentare în produse de panificație sau patiserie. Au avut ocazia de a evolua prin cunoștințele dobândite în cadrul Concursurilor, de a compara produsele, materiile prime și ingredientele folosite, modurile de obținere – ceea ce reprezintă un element foarte important pentru dezvoltarea profesională a tinerilor. Cel mai inovativ produs a fost Fia_Hybrid_Desert creat de echipa formată din Argyelan Cristian și Micșoni Ana-Maria de la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I al României”.

Felicitări și mulțumiri brutarilor, patisierilor, studenților și elevilor talentați, care prin prezentarea produselor au demonstrat că meseria de brutar și patiser este mult mai mult decât ceea ce pare și că talentul și eforturile sunt recunoscute și se pot transforma în artă!

În ziua următoare de duminică, expoziţia GastroPan poate fi vizitată în intervalul între 10:00 - 17:00. Intrarea se face prin completarea talonului de acces, care este disponibil gratuit pe www.gastropan.ro sau la completarea acestuia la fața locului.

Pentru mai multe detalii despre eveniment și imagini de la edițiile anterioare vizitați pagina www.gastropan.ro sau puteți contacta organizatorii la numărul de telefon 0733-313.042 sau e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.